Ancak, .NET Framework ile birlikte gelen Visual Basic .NET (VB.NET) nesne tabanlı bir programlama dili olarak kullanılabilir.
Öncelikle, VB klasik sürümü, prosedürel bir programlama dili olarak kabul edilir. Bu sürümde, program mantığı bir dizi prosedür veya işlevin ardışık bir şekilde çalıştırılması üzerine kuruludur. Nesneler veya sınıflar gibi nesne tabanlı programlama yapılarına doğrudan destek vermez. Bunun yerine, modüller, fonksiyonlar ve alt programlar kullanılarak programlar geliştirilir.
Ancak, .NET Framework ile birlikte gelen VB.NET, nesne tabanlı bir yaklaşım sunar. VB.NET, tüm .NET dilleri gibi, .NET Framework’ün OOP yeteneklerini kullanarak nesnelerin yaratılmasını, özelliklerin ve metotların tanımlanmasını, kalıtımın uygulanmasını ve polymorphism’i destekler. VB.NET’de, sınıflar ve nesneler oluşturulabilir ve kullanılabilir.
Örneğin, aşağıdaki VB.NET koduyla basit bir sınıfın nasıl oluşturulduğunu gösterelim:
“`vb
Public Class Person
Public Property Name As String
Public Property Age As Integer
Public Sub New(ByVal name As String, ByVal age As Integer)
Me.Name = name
Me.Age = age
End Sub
Public Sub DisplayInfo()
Console.WriteLine(“Name: ” & Me.Name)
Console.WriteLine(“Age: ” & Me.Age)
End Sub
End Class
“`
Yukarıdaki örnekte, “Person” adında bir sınıf tanımlanır. Sınıf, “Name” ve “Age” adında iki özellik içerir. Ayrıca, “New” adında bir yapıcı yöntem ve “DisplayInfo” adında bir metot bulunur. Bu sınıfın örnekleri oluşturularak, özelliklerine erişilebilir ve metotları çağrılabilir.
Sonuç olarak, VB klasik sürümü prosedürel bir dil olarak kabul edilirken, VB.NET nesne tabanlı programlama özelliklerini destekleyen bir dildir.